Swojskie klimaty

Makarony to kulinarna wizytówka włoskiej kuchni, ale przecież nie tylko makaroniarze potrafią przygotować dobrą pastę. Osobiście bardzo lubię gotować i jeść po polsku. Choć w rodzimej kuchni stawia się bardziej na kasze lub ziemniaki, ja postanowiłam dziś przełamać ten schemat. Jest swojsko i z makaronem. Zapraszam do stołu! 🙂


Składniki:
– 1 kg szynki wieprzowej
– kilka ząbków czosnku
– łyżeczka musztardy francuskiej
– olej
– sól, pieprz
– listek laurowy
– owoc jałowca (kilka kulek)
– szklanka czerwonego wina (wytrawnego)
– pół opakowania świderków od Czaniekich Makaronów (linia a’la Italiana)
– słoiczek marynowanych kurek własnoręcznie zebranych i przyrządzonych 🙂

Kawał szynki nacieramy olejem, solą, świeżo zmielonym pieprzem, musztardą francuską i zmiażdżonym czosnkiem. Do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy ją piec dodajemy szklankę wina, odrobinę wody, kilka kulek jałowca i listek laurowy. Dzięki jałowcowi mięso otrzyma delikatny posmak dziczyzny, a wino nada doskonałego aromatu.
Pieczemy około półtorej godziny w piekarniku nagrzanym na 200st. C.
Makaron gotujemy al dente. Łączymy z sosem, który powstał w wyniku pieczenia mięsa.
Mięso podajemy pokrojone na cienkie plasterki wraz ze świderkami oraz marynowanymi kurkami.
Po polsku i makaronowo! 😉

Ten wpis został opublikowany w kategorii Makaronowe menu i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz