Sałatka makaronowa z bakłażanem

Pogoda wybiła mnie z rytmu. Już powoli zapadałam się w jesień – zimne poranki, ciemne wieczory przy lampce czerwonego wina i dobrym filmie, spacery po ścieżkach pełnych chrupiących pod butami żołędzi… a tu nagle powrót lata. I to powrót w wielkim stylu!
Jednak pogoda determinuje nie tylko to, co założę rano na grzbiet. Że będą to sandały, a nie kalosze. Determinuje także styl, w jakim jem. Wobec tego nie przejdą schabowe, ni okraszone skwarkami pierogi z kapustą. Ale makaronowa sałatka – czemu nie?

Składniki:
– pół opakowania rurka ukośna od Czanieckich Makaronów
– 1 spory, jędrny bakłażan
– opakowanie pomidorków koktajlowych (500g)
– kostka sera greckiego typu feta
– oliwa z oliwek
– świeżo zmielony pieprz
– świeża bazylia do dekoracji

Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i studzimy.
Bakłażan kroimy w półksiężyce i smażymy na oliwie. To warzywo niestety chłonie sporo tłuszczu, dlatego bądźmy gotowi, że zużyjemy nieco więcej oliwy niż w przypadku smażenia czegokolwiek innego. Gotowy bakłażan delikatnie solimy i pozostawiamy do ochłodzenia.
Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy w ćwiartki. Fetę kroimy w niedużą kostkę. Mieszamy – chłodny makaron, bakłażan, pomidory i grecki ser mieszamy w misce. Doprawiamy pieprzem. Oliwa, którą nasączył się bakłażan oraz sok, który dadzą pomidory w zupełności wystarczą jako dressing.
Dekorujemy gałązką bazylii. Smacznego! 🙂

Ten wpis został opublikowany w kategorii Makaronowe menu i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s