Makaronowy savoir vivre, część 2

Dziś ciąg dalszy savoir vivre’u dla makaroniarzy – jak podawać, jak gotować, jak jeść pasty, by nie skompromitować się w kuchni i przy stole? 🙂

Al dente czyli jak?
By makaron ugotował się szybko i równomiernie wodę należy osolić dopiero gdy zacznie wrzeć. Makaron wrzucamy do wrzącej wody partiami, aby nie przerwać wrzenia. Na końcu nie możemy zapomnieć o pomieszaniu zawartości garnka. By makaron ugotować al dente – nie ma rady, musimy trzymać rękę na pulsie i sprawdzać jego stan w trakcie gotowania. W momencie gdy po złamaniu kluski zniknie biały suchy ślad w środku należy go szybko odcedzić i połączyć z sosem. Nie przelewamy zimną wodą! Im cieplejszy makaron tym lepiej połączy się z resztą potrawy.

Zupa z makaronem to też wyzwanie
Co z makaronową wkładką w zupie? Jak elegancko zjeść makaron będący częścią zupy? Jeżeli z łyżki zwisa nam makaron tak, że trudno nam włożyć ją do ust umieszczamy je na niej widelcem. Jeżeli makaron jest za długi dzielimy go widelcem na brzegu talerza.

 

Kształt ma znaczenie!
Różne typy makaronu w zależności od grubości czy szerokości, mają różną powierzchnię chłonięcia. Jak zapewne zauważyliście – niespecjalnie przejmuję się tymi obostrzeniami ;), lecz jeśli chcecie gotować prawdziwie po włosku, lepiej przeczytajcie poniższe wytyczne:

  • Makarony długie – spaghetti i tagliatelle podajemy z sosami mięsnymi, pomidorowymi, tagliatelle dodatkowo z sosem serowym;
  • Penne  – z pesto, zawiesistymi sosami mięsno-warzywnymi i warzywnymi;
  • Fusilli czyli świderki – z kurczakiem, tuńczykiem i jako dodatek do zup;
  • Farfalle czyli kokardki – najlepiej podawać z sosami na bazie śmietany, pomidorów i mięsnymi;
  • Nitki – z lekkimi sosami, najlepiej – z oliwą, parmezanem i bazylią;
  • Muszle – te mniejsze z sosami warzywnymi, te średnie – śmietanowymi i mięsnymi, te największe, które możemy nadziać – z farszem rybnym lub na bazie pomidorów.

    Pozostawiam Was z wiedzą teoretyczną sam na sam, a tymczasem idę tworzyć.
    Oczywiście z makaronem! 🙂

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Makaronowe menu, Uncategorized i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s