Makarony wirtuozów kuchni – Robert Makłowicz

Programy Roberta Makłowicza to jedne z moich ulubionych, jeśli chodzi o kulinaria. Z wykształcenia historyk, z zawodu dziennikarz i publicysta, z zamiłowania podróżnik i wielbiciel dobrej kuchni. Człowiek, którego można słuchać bez końca. Arcyciekawe anegdoty, potoczysta narracja, soczyste opisy to cechy doskonałego gawędziarza. I taki właśnie świetny gawędziarz z Makłowicza jest.
Wiele razy wypróbowywałam jego przepisy, nierzadko już w trakcie trwania programu podrywałam się niecierpliwie z kanapy, by przetrząsnąć kuchnię w poszukiwaniu niezbędnych ingrediencji. Dziś przeglądając stronę z przepisami, które przywiózł z rozlicznych podróży natrafiłam na Penne po marynarsku i pomyślałam: robiłam makaron na wiele różnych sposobów, jak to możliwe, że nigdy z anchois?
Bardzo lubię te małe słone rybki, a w towarzystwie białego wina i kaparów gwarantują wykwintny, choć bardzo prosty posiłek.

fot. fotosik.pl

Składniki:
– 400g makaronu rurki
– 2-3 łyżki oliwy
– kilka filecików anchois
– 3 ząbki czosnku
– łyżka kaparów
– 300ml białego wina
– pęczek natki pietruszki
– mała gałązka rozmarynu
– sól
– pieprz

Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucić posiekany czosnek i anchois, dusić 2-3 minuty. Dodać lekko poszatkowane kapary. Wlać wino. Następnie wrzucić posiekany rozmaryn i natkę i dusić do odparowania nadmiaru płynu. Ugotowany al dente makaron dodać na patelnię i wymieszać z jej zawartością.

Na początku przyszłego tygodnia rozsmakuję się, rodzinę i, mam nadzieję, Was, w makaronie po marynarsku. Albo nie – albo stwierdzę, że jednak gra niewarta świeczki. Zobaczymy. A tymczasem – udanego wypoczynku weekendowego! 🙂

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Makaronowe menu i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s