Krem z dyni z kokardkami i prażonymi migdałami

To, że kompletnie odjechałam na punkcie dyni już wiecie ;). Nie wiem jak mogłam tak późno odkryć to wspaniałe warzywo tysiąca zastosowań. Na szczęście w tym sezonie naprawiam błąd w dwójnasób. Dziś uraczyłam siebie i swą rodzinę kremem z dyni. To, że było pysznie – nie muszę chyba mówić. Zobaczcie jednak jak dynia jest niezwykle fotogeniczna. Uwielbiam takie zdecydowane, intensywne kolory na talerzu! 🙂


Składniki:image description
– średnia dynia Hokkaido lub zwykła bardzo dojrzała
– 2 średniej cebule
– 2 ziemniaki
– spory seler- duża marchewka
– kilka ząbków czosnku
– nieco startego na tarce świeżego imbiru
– łyżeczka gałki muszkatołowej
– świeżo zmielony czarny pieprz
– sól
– oliwa
– ćwierć opakowania kokardek od Czanieckich Makaronów
– garść płatków migdałowych
– garść natki pietruszki
Warzywa, obrane i wymyte wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. (Pamiętajmy, że jeśli dynia ma twardą skórkę i jest niezbyt dojrzała, szansa, że jej skórka rozgotuje się jest niewielka. Dynia Hokkaido ma tę przewagę nad zwykłą dynią, że nie wymaga obierania ze skórki – jest ona podatna na obróbkę termiczną i bardzo ładnie mięknie. Jeśli dysponujemy zwykłą dynią radziłabym jednak obrać ją ze skórki.) Solimy, pieprzymy, gotujemy aż bardzo zmiękną. W międzyczasie na oliwie szklimy cebulę i czosnek. Łączymy zeszklone warzywa z gotującą się zupą oraz blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy imbir i gałkę, mieszamy. Makaron gotujemy al dente. Na niewielkiej suchej patelni prażymy płatki migdałowe. Podajemy w głębokim talerzu lub miseczce z makaronem i płatkami migdałów na wierzchu, możemy również posypać natką pietruszki.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Makaronowe menu i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s