Aromatyczna zupa pieczarkowo-czosnkowa z gwiazdeczkami

Grzyby w tym roku nie obrodziły. Mimo, iż dwa razy wypuściłam się w weekend na grzybobranie, niewiele zeń przywiozłam. Ot, kilka zgrabnych podgrzybków, które natychmiast zamarynowałam. Właściwie, jedyne sezonowe grzyby jakimi miałam okazję objeść się do syta to kurki.
Nie zapominajmy jednak o pieczarkach – grzybach tak opatrzonych, że aż nudnych, a jednak nie wyzbytych ciekawych walorów smakowych, pełnych składników odżywczych (to mit, że grzyby ich nie posiadają!) i nieskończenie wielu zastosowaniach w kuchni. Dziś wylądowały u mnie w garnku – z aromatyczną, jesienną zupą.

Składniki:
– pół opakowania makaronu gwiazdki od Czanieckich Makaronów
– warzywa bulionowe: marchew, pietruszka, pół selera, por, cebula.
(w tym wypadku możemy dać dwie cebule)
– kilogram niedużych, ładnych pieczarek
– natka pietruszki
– kwaśna, gęsta śmietana
– główka czosnku
– 2 łyżki masła, najlepiej sklarowanego
– sól, pieprz


Warzywa bulionowe, obrane i wymyte, zalewamy 1.5 litra wody i zagotowujemy. Dodajemy połowę naci pietruszki. Solimy, pieprzymy. Gdy całość zmięknie a bulion zyska swój charakterystyczny, głęboki aromat, blendujemy całość na jednolity mus.
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, na miękko lub al dente.
Na patelni rozgrzewamy masło.
Oczyszczone uprzednio pieczarki, pokrojone na połówki, bądź ćwiartki oraz posiekany w plastry czosnek wrzucamy na patelnię. Skręcamy ogień, przykrywamy i dusimy w sosie własnym (pieczarka ma w sobie mnóstwo wody) aż skurczą się o połowę. Jedną czwartą dorzucamy do bulionu i blendujemy. Resztę wrzucamy do zupy w całości. Solimy i pieprzymy do smaku, podajemy z kleksem śmietany, gwiazdkami oraz kilkoma listeczkami naci.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Makaronowe menu i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s