Maślane wstążki z dorszem zapieczonym w boczku

Bardzo przepraszam, kajam się i tak dalej, że miast pociągnąć wątek doskonale brzmiącego dania pani Marty Gessler, zabawiam się w jakieś inne makaronowe wariacje. Państwo wybaczą, ale to było pyszne i zrobiłabym duży błąd nie dzieląc się z Wami przepisem! Obiecuję, że pod koniec tygodnia zajmę się obiecanym makaronem w sosie orzechowym. Dziś rybnie, ziołowo, maślanie. No i oczywiście makaronowo, nie może być inaczej.


Składniki dla dwojga: makaronowa_gniazdka
– 4 gniazdka wstążek od Makaronów Czanieckich
– 2 świeże małe dorsze
– kilka plasterków dobrej jakości wędzonego boczku
– 2 łyżki masła
– garść posiekanej świeżej bazylii
– szczypta soli
– świeżo zmielony pieprz
– połówka cytryny


Dorsze myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Natarte solą oraz pieprzem, z bazylią wewnątrz, a następnie obłożone plasterkami wędzonego boczku wrzucamy do piekarnika rozgrzanego na 180st. C.  W tym czasie gotujemy makaron, wyjątkowo nie musi być al dente :), może być na bardziej miękko. Do gotowego, ugotowanego i odcedzonego makaronu dodajemy masło oraz posiekaną bazylię, delikatnie solimy.
Podajemy rybę w sąsiedztwie omaszczonego masłem makaronu z ósemkami cytryny lub limonki.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Makaronowe menu, Uncategorized i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s