Cukinia faszerowana wołowiną z makaronem

Jesień ma wiele wad, lecz nie sposób przecenić jej wartości, gdy spojrzymy na stragany sklepów owocowo-warzywnych. Na chwilę dałam odpocząć dyni (ale tylko na chwilę!) i zabrałam się za moją odwieczną miłość – cukinię.
Cukinia zapiekana to rzec nieskończenie wielu wariantów, jednak w wersji z mieloną wołowiną lubię ją najbardziej. Wzbogacona drobnym makaronem, aromatem jesiennego pomidora, dobrze przyprawiona i przykryta mozzarellą na pewno stanie się dziś pięknym zwieńczeniem tygodnia pracy – zapraszam do stołu!

Składniki:
– kilka niedużych jędrnych cukinii
– pół opakowania makaronu ryż od Czanieckich Makaronów
– pół kg ładnej zmielonej drobno wołowiny
– jajko
– średnia cebula
– pomidor malinówka
– natka pietruszki
– świeżo zmielony pieprz
– sól
– nieco oliwy
– kilka plastrów sera żółtego np. Tylżyckiego lub Edama
– kartonik przecieru pomidorowego

Cukinie myjemy, przekrawamy na pół wzdłuż oraz pozbawiamy środków za pomocą ostrej łyżki. Dobrze, by ścianki, które zostaną w tych cukiniowych rynienkach 😉 były niezbyt grube i łatwo się upiekły (osobiście nie podgotowuję ich wcześniej, lubię jak cukinia jest lekko twardawa, ale znam osoby które na parę chwil traktują je parą z parowaru, zanim zapieką).
Makaron gotujemy połowę z tego, co zaleca się na opakowaniu. Siekamy drobno cebulę, kroimy w kostkę pomidora (oraz, jeśli uznajemy to za niezbędne – pozbawiamy wcześniej skórki). Na oliwie smażymy posiekaną cebulę a następnie wołowinę. Gdy cała zbrązowieje, dodajemy pokrojonego pomidora. Smażymy tak długo, by sok z pomidora wyparował. Farsz ma myć możliwie pozbawiony wody.
Makaron, mięso oraz nać pietruszki łączymy z surowym jajkiem lub dwoma – jeśli małe.
Ten zabieg ładnie zespoi składniki, gdy przejdziemy do zapiekania.
Przygotowujemy naczynie żaroodporne, które pomieści wszystkie nasze cukinie. Smarujemy je oliwą. Układamy na jego dnie połówki cukinii, które następnie wypełniamy farszem mięsno-makaronowym i przykrywamy kawałkami sera. Całość następnie podlewamy przecierem pomidorowym – zrobi się z tego bardzo smaczny sos, a cukinie będą miały dość wilgoci by lekko zmięknąć podczas pieczenia.
Do rozgrzanego na 180st. C piekarnika wkładamy naczynie z zawartością i pieczemy około 20-25 minut.
Udanego weekendu! 🙂

Ten wpis został opublikowany w kategorii Makaronowe menu, Uncategorized i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s