Rosół orientalny z nitkami

Dla wielu rodaków niedziela bez rosołu to niedziela nieważna. Moi chłopcy też lubią talerz parującego bulionu z dużą ilością makaronu i mięsnymi kawałeczkami (lecz nigdy – z posiekaną nacią, nać znajduje uznanie tylko w moim talerzu). Planowałam znów wstawić wywar z jarzyn i kurzyny, gdy nagle stwierdziłam, że tradycyjnego rosołu mam powyżej uszu. Nie myśląc za wiele o konsekwencjach przełamałam rodzimą konwencję i postawiłam na rosół w klimacie orientalnym. Możliwe, że najlepiej pasowałyby do niego makaron ryżowy lub sojowy, ale ja uwielbiam nitki makaronu tradycyjnego, nawet w zupie o wyraźnym rysie wschodnim.


Składniki:
1/2 opakowania makaronu nitka od Czanieckich Makaronów
2 litry wody
części kurczaka – skrzydełka, nóżki lub korpus
2 marchwie
ząbek czosnku
kilka kapeluszy grzybów mun
pół świeżego pora
garść naci pietruszki
odrobina startego na drobnym oczku imbiru
garść sezamu
łyżka oleju sezamowego
łyżka sosu sojowego
kilka-kilkanaście kropli sosu chilli
garść posiekanego szczypiorku


Bulion gotujemy tradycyjnie – kurczaka, posiekany czosnek, marchew i pora, a także natkę pietruchy zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Następnie gotujemy przez około pół godziny na niedużym ogniu. Dodajemy grzyby mun, imbir, doprawiamy. Gotujemy jeszcze kilka minut. W międzyczasie wstawiamy nitki, gotujemy do miękkości. Przed podaniem kładziemy dowolną ilość makaronu na dnie miseczki, wlewamy zupę, a następnie posypujemy szczypiorkiem i sezamem. Sezam możemy delikatnie uprażyć na suchej patelni. Udanych wrażeń smakowych! 🙂

Ten wpis został opublikowany w kategorii Makaronowe menu i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Rosół orientalny z nitkami

  1. Shinju pisze:

    Podoba mi się taki rosół 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s