Makaron z kurczakiem, karczochami i szpinakiem a’la Pascal

Cóż, nie przemyślałam sobie tego ;). Porwałam się na rzecz bardzo pracochłonną. I nie w tym rzecz, że jestem leniwa i wszystko, co wykracza poza dwudziestominutowe szast-prast przeraża mnie i zniechęca. Pracochłonność tego dania polegała na dłuuugim i nie do końca owocnym poszukiwaniu jednej z ingrediencji – a mianowicie karczocha.
Powiecie – ejże, karczochów ci u nas dostatek. Ale czy świeżych karczochów?
Okazało się, że pomimo, iż tak bardzo kocham to warzywo – niewiele o nim wiem. Nie przyrządzałam go dotychczas, a jeśli to w wersji obrobionej – na przykład ze słoika z karczochową marynatą.

Oto filmik instruktażowy dla wszystkich, którzy mają wątpliwości czy na pewno wiedzą jak oczyścić karczocha:

Pamiętajmy, by karczochy były zielone, fioletowe bywają często nieświeże, a przez to – w ogromnej mierze zdrewniałe.


Danie jest czaso- i pracochłonne. Kto nie ma ochoty stać nad kuchenką nieco dłużej niż zwykle – niech się za to nie bierze :). Ten jednak, kto żądny jest smakowych wrażeń naprawdę z górnej półki i niestraszne mu długie kwadranse przy oczyszczaniu karczochów, płukaniu liści szpinaku, podsmażaniu kurczaka, siekaniu pozostałych składników – niech dłużej nie zwleka. Przypominam, przepis znajdziecie w poprzedniej notce – klik!
Do dania użyłam świderków od Czanieckich Makaronów.  Byłam nieco sceptyczna w związku z tak dużą ilością rozmaitych ingrediencji – jak zapewne zauważyliście preferuję raczej ascetyczne kombinacje. Jednak Pascal miał rację – ten miks smaków jest rzeczywiście doskonały. Polecam z czystym sumieniem ( i bardzo usatysfakcjonowanym żołądkiem ;)).

Ten wpis został opublikowany w kategorii Makaronowe menu, Uncategorized i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s