Farfalle ze smażoną dynią

Uwaga, oto odkryłam swój hit tegorocznej jesieni. To aż godne pożałowania, że dotychczas jedyną rzeczą jaką robiłam z dynią było rzeźbienie nożykiem Jack-o’-lantern, czyli latarenki halloweenowej dla Młodego. No dobra, może jeszcze marynowałam w zalewie octowej. Wstyd. Dziś przełamałam lody z dynią i dotarło do mnie jak wiele dotychczas straciłam. Dynia z makaronem, śmietanką i gałką muszkatołową to po prostu niebo w gębie.
Zatraciłam się i wcięłam połowę podczas przygotowania. Czy starczy dla reszty domowników? Musi. Ja po prostu nie mogłam się powstrzymać!


Składniki:
– pół średniej dyni
– pół średniej cebuli
– pół opakowania kokardek z Czanieckich Makaronów
– mały kubeczek śmietanki kremówki
– 2 łyżki masła
– półtorej łyżeczki gałki muszkatołowej
– sól i czarny pieprz do smaku
– nieco natki pietruszki
opcjonalnie: świeżo starty Parmezan (ja nie dodałam, bo przestraszyły mnie kalorie zawarte w śmietance i maśle ;))


Dynię myjemy, drążymy część miąższu z pestkami i pozbywamy się jej. Twardą część miąższu wraz ze skórką kroimy w większą kostkę, taką powiedzmy dwa na dwa centymetry. Cebulę siekamy bardzo drobno. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy najpierw cebulę, a chwilę później dynię. Możemy podlać odrobiną wody, by mieć pewność, że nic nie przypali się, za to doskonale poddusi. Solimy, pieprzymy, dodajemy gałkę. Dynia potrzebuje około kwadransa, by uzyskać odpowiednią konsystencję.
W dużej ilości osolonej wody kokardki gotujemy al dente. Gdy jest gotowy odcedzamy w dorzucamy na patelnię do smażącej się dyni. Na sam koniec całość podlewamy śmietanką. Nie gotujmy całości – makaron zrobi się zbyt miękki – po prostu dobrze wymieszajmy i sprawmy by całość była gorąca.
Na koniec posypujemy drobno posiekaną nacią pietruchy. Można oprószyć Parmezanem, bardzo fajnie komponowałby się z tym daniem, jednak ja uznałam dziś, że taka ilość kalorii w zupełności wystarczy, tym bardziej, że przed nami weekend, a więc słodkie leniuchowanie. 🙂

Ten wpis został opublikowany w kategorii Makaronowe menu i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s