Spaghetti z paprykowym pesto

Ostatnio w mojej kuchni sporo papryki. To w końcu jej najlepsza pora, więc kiedy niby miałabym się na niej fiksować jeśli nie teraz. Jest tania, pyszna i wielokolorowa. Rano posililiśmy się całą rodziną kanapkami zdobnymi w kawałki czerwonej, pomarańczowej i żółtej papryki. Na obiad z kolei podałam paprykowe pesto. Robiłam je pierwszy raz, lecz na pewno nie ostatni. Efekt smakowy dosłownie oszołomił.


Składniki:
– pół opakowania makaronu spaghetti od Czanieckich Makaronów
– 2 czerwone papryki
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki oliwy
– 2 łyżki zmielonych migdałów
– skórka starta z połówki cytryny
– spora garść tartego Parmezanu
– 1 łyżka octu balsamicznego
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Paprykę układamy na blasze do pieczenia i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 200st C. Studzimy, obieramy ze skórki (sama będzie odchodzić) i usuwamy środek z pestkami. Ważne są dla nas miąższ i ewentualny sok, łączymy je z resztą składników, doprawiamy i blendujemy na jednolitą masę.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy, wkładamy do garnka, w którym został ugotowany, dodajemy świeżo zrobione pesto. Delikatnie podgrzewamy. Mieszamy, skrapiamy jeszcze odrobiną oliwy i oprószamy parmezanem. Dekorujemy listkami bazylii, tymianku lub oregano.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Makaronowe menu i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s