Makaron ze świeżymi figami, granatem i gorgonzolą

Po tygodniu rozmaitych zmagań, nieustannego galopu, porannego zwlekania zaspanego ciała przychodzi piątkowy wieczór i już wiem po co żyję :). Piątek to obietnica wyhamowania. Zapowiedź choćby weekendowego relaksu. Dzień, w którym chce się odtańczyć dziki taniec radości. I zjeść jakoś inaczej niż dotychczas. To co? Może po porcyjce makaronu z egzotycznymi owocami i gorgonzolą?

Składniki:
– 1 dojrzały granat
– 2 świeże figi
– 15 dkg gorgonzoli
– makaron nitka walcowana od Czanieckich Makaronów
– olej z pestek winogron


Makaron gotujemy al dente. Ciepły i odcedzony skrapiamy oliwą z pestek winogron (lub olejem – chodzi o to, by jej smak nie dominował potrawy, jak to bywa w przypadku oliwy z oliwek). Figi kroimy w ósemki, a nawet w szesnastki. Owoc granatu przekrawamy na pół i wytrząsamy zeń pestki. Gorgonzolę kroimy dowolnie.
Ciepły makaron mieszamy z kawałkami sera (jeśli odrobinę rozpuści się – tym lepiej) i pestkami granatu, pamiętając by część z nich pozostawić do dekoracji. Całość kładziemy na talerzu, a wierzch potrawy ozdabiamy kawałkami fig, i pozostałymi ingrediencjami.
Wspaniała rzecz – lepka słodycz fig, goryczka granatu i słony aromat pleśniowego sera doskonale współgrają. Stanowią bardzo intensywne trio, jednak dzięki neutralnemu smakowi makaronu, niemęczące, nawet po wielu kęsach :).

Ten wpis został opublikowany w kategorii Makaronowe menu i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Makaron ze świeżymi figami, granatem i gorgonzolą

  1. Nieśka pisze:

    Świetne, jedynie figi poddusiłabym trochę na oliwie 🙂 Mniam!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s