Tagliatelle z krewetkami, tuńczykiem i rukolą

Owoce morza na talerzu to dla mnie niemalże gwarancja kulinarnej satysfakcji. A jeszcze w duecie z dobrym, odpowiednio ugotowanym makaronem – pełnia szczęścia. Dodajmy do tego pyszne, soczyste warzywa, aromatyczny czosnek i dobre wino, a wniosek nasuwa się sam – czas rozpocząć weekendowy chillout!


Składniki:
– opakowanie dużych krewetek (20sztuk)
– puszka tuńczyka w kawałkach (w oleju lub sosie własnym)
– kilka gniazd tasiemki walcowanej od Czanieckich Makaronów
– duży pomidor malinówka, dojrzały i soczysty
– szklanka półwytrawnego białego wina
– kilka pomidorków koktajlowych
– 2 ząbki czosnku
– garść rukoli
– świeżo zmielony czarny pieprz
– odrobina soli
– cytryna

Parzymy pomidora, pozbywamy się skórki, siekamy drobno, nie pozbywając się soku ani gniazd nasiennych. Czosnek siekamy drobniutko.  Krewetki solimy i pieprzymy. Makaron gotujemy al dente.
Na oliwie podsmażamy czosnek, a następnie – bardzo krótko – krewetki. Dodajemy odsączony tuńczyk, posiekany miąższ pomidora, wraz z jego sokiem, wlewamy wino. Na sam koniec dodajemy ćwiartki pomidorków koktajlowych. Pieprzymy. Mieszamy z odcedzonym makaronem. Gdy całość jest gotowa do podania dodajemy surowe liście rukoli. Mają być świeże i chrupiące. Danie smakuje równie dobrze w wersji bez tuńczyka oraz z szerszym repertuarem owoców morza.
A teraz odliczamy pozostałe kwadranse do weekendu! 🙂

Ten wpis został opublikowany w kategorii Makaronowe menu i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s