Tymiankowe penne z grillowanym pstrągiem

Uwielbiam ryby, a pstrągi z wiadomego źródła, nieduże i zgrabne to już w szczególności. Do pełni szczęścia dobrze, by były wypatroszone zwinną dłonią małżonka, podane z dużą ilością świeżych ziół, odrobiną czosnku i nasmarowane oliwą, a następnie ugrillowane zamiast swojskiej kiełbaski lub kawałka karkówki (choć skłamałabym powiedziawszy, że pogardzę dobrą karkówką).
Pstrąg ze zdjęcia poniżej został upieczony kilka godzin wcześniej, zanim posiliłam się nim, bo niestety nie mogłam uczestniczyć w radosnym celebrowaniu słonecznej niedzieli. Przybywszy na miejsce miałam zatem pełną dowolność co uczynić z tak obiecującym kawałkiem ryby – zgadnijcie na co mogłam postawić? To jasne – na danie makaronowe! 😉

Składniki:
– kilka niedużych pstrągów (a jeśli ma się najeść jedna osoba to wystarczy jeden :))
– 2 ząbki czosnku
– garść świeżego tymianku
– sól morska
– pół opakowania rurki ukośnej od Makaronów Czanieckich
– pół niewielkiego słoiczka suszonych pomidorów
– oliwa (może być ta od pomidorów)
– świeżo zmielony pieprz

Pstrąg, według mnie, najlepiej smakuje świeży, rozpłatany na pół, napakowany od wewnątrz płatkami świeżego czosnku, gałązkami tymianku, natarty solą i polany obficie oliwą (może być też wewnątrz kawałek masła – jeśli nie boicie się kalorii), szczelnie owinięty folią aluminiową, a następnie rzucony na ruszt na jakieś pół godziny.
A skoro mamy już pstrąga zabieramy się za resztę – makaron gotujemy al dente. Mieszamy go w rondelku z posiekanymi niezbyt drobno suszonymi pomidorami i listeczkami tymianku. Polewamy koniecznie oliwą ze słoiczka z pomidorami. Solimy, pieprzymy.
Możemy podać osobno – makaronowy tymiankowy miszmasz jako akompaniament do ryby, jednak całe danie – makaron z mięsem ryby oddzielonym od skóry i ości to doskonała rzecz razem! Ja zjadłam mojego pstrąga właśnie w takiej wersji i szczerze polecam! 🙂

Ten wpis został opublikowany w kategorii Makaronowe menu i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s