Świderki z buraczkiem pieczonym i serem bałkańskim

Buraki pieczone odkryłam niedawno – są o wiele smaczniejsze niż te, ugotowane w sposób tradycyjny. Jednak buraka samego w sobie czczę i ubóstwiam właściwie od zawsze.
By cieszyć się nim w wersji pieczonej, często korzystam z okazji podczas pieczenia czegokolwiek innego. Na przykład rozkręcając piekarnik na dwie godziny, podczas przygotowywania pieczeni schabowej, podrzucam na dolną półkę naczynie pełne surowych buraczków. Za około 40 minut mam pyszne, miękkie soczyste buraki, warzywa tysiąca możliwości (o czym mało kto wie, a ja właśnie nadrabiam zaległości).
Dziś – voila! -makaron z pieczonym burakiem, serem bałkańskim i rozmarynem!

Składniki:
– kilka średnich młodych buraków
– pół opakowania świderków od Czanieckich Makaronów
– ząbek czosnku
– łyżka oliwy z oliwek
– kostka sera bałkańskiego
– kilka gałązek świeżego rozmarynu
– sól, pieprz

Makaron gotujemy al dente.
Buraczki pieczemy około 40 minut szczelnie owinięte folią aluminiową w 200st C
(w łupinie). Na rozgrzanej oliwie szklimy delikatnie posiekany bardzo drobno ząbek czosnku. Dodajemy doń porwane listeczki rozmarynu.
Upieczone buraki kroimy w sporą kostkę. Ciepły odcedzony makaron mieszamy z buraczkami oraz oliwą z czosnkiem i rozmarynem. Na koniec kroimy w kostkę ser bałkański. Również mieszamy. Dekorujemy kawałkiem buraka i gałązką rozmarynu.
Mówię Wam – pychota!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Makaronowe menu i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s