Klasyka gatunku – makaron z jagodami

Moja babcia gardziła takim rozwiązaniem.  Uważała makaron z jagodami za nieudany substytut pierogów z jagodowym nadzieniem. Jednakże babcia mogła sobie uważać różne rzeczy – jako pełnoetatowa gospodyni domowa miała czas na lepienie pierogów choćby i codziennie. Ja jestem kobietą wielofunkcyjną i pierogi domowej roboty to rzadki widok na moim stole. Makaron z jagodami zresztą wcale nie ustępuje im jeśli chodzi o walory smakowe. Z pyszną gęstą śmietaną posłodzoną cukrem trzcinowym, z odrobiną wanilii to prawdziwe niebo w gębie.


Składniki:
– makaron tasiemka od Czanieckich Makaronów
– ½ kg jagód leśnych
– duży kubełek kwaśnej, gęstej śmietany 12 %
– 2 czubate łyżki cukru trzcinowego
– laska wanilii
– listki mięty do dekoracji

Makaron gotujemy al dente.
Jagody płuczemy i pozostawiamy do odcedzenia. Śmietanę ucieramy z cukrem oraz kilkoma ziarenkami wanilii wyskrobanymi ze środka laski. Podajemy warstwowo – na spodzie makaron, następnie słodka śmietana, na górze jagody. Dekorujemy listkiem mięty.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Uncategorized i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Klasyka gatunku – makaron z jagodami

  1. whiness pisze:

    Uwielbiam ten makaron. Idealny na lato. Swoją drogą, Twój blog to skarbnica przepisów… Na pewno nie raz tu zaglądnę. 🙂

  2. wirgefortis pisze:

    Mniamm… Podoba mi się to, że Wasze przepisy są dostosowane do „sezonu”. Jagody teraz w dobrej cenie, aż grzech się nie skusić na słodkie rozwiązanie. Poza tym- wege 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s