Penne z gruszką, gorgonzolą i orzechami włoskimi

Makaronu nigdy dość! Ale, by popularne sosy na bazie pomidorów (Bolognese czy Napoli) nie przyniosły uczucia znużenia warto eksperymentować. Makarony są o tyle dobrym towarzyszem wszelkich dodatków, że nie dominują smaku potrawy w żaden sposób i znają swoje miejsce w szeregu. Mają dopełniać wachlarz smaków, łączyć je w efektowną całość i sycić.
Wczoraj na moim stole królowały rurki w sosie serowym z dojrzałą gruszką i orzechami. To wspaniałe połączenie dotychczas podawałam  na rukoli jako sałatkę (tyle, że wtedy ser w postaci kawałków), pomyślałam jednak, że nie wadzi spróbować jak rzecz wyglądałaby w wersji makaronowej – jak zwykle nie rozczarowałam się.

Składniki:
– pół opakowania rurki ukośnej od Makaronów Czanieckich
– średni kawałek sera Gorgonzola dolce
– mały kubełek śmietanki kremówki 30%
– 2 spore dojrzałe gruszki
– spora garść orzechów włoskich

Makaron gotujemy al dente.
Gruszki myjemy i kroimy w nieduże plasterki. Jeśli nie udało Wam się dostać soczystych, miękkich owoców, można poratować się podduszeniem twardych. W tym celu bierzemy małą patelenkę, wlewamy odrobinę wody, słodzimy szczyptą cukru trzcinowego (lub syropem klonowym) i czekamy aż całość zmięknie. Oczywiście gruszki jesiennie – dojrzałe i miękkie najlepiej nadają się do celów kulinarnych, gdyż wraz z dojrzałością nabierają niezbędnego aromatu.
Ser gorgonzola umieszczamy w rondelku, wlewamy doń również śmietankę. Powoli i delikatnie podgrzewając sprawiamy, że powstaje śmietanowo-serowy sos. Warto zostawić kawałek sera z ładną pleśnią do dekoracji, gdy danie będzie już na talerzu.
Orzechy siekamy dość drobno, również pozostawiając kilka do zwieńczenia dzieła.
Gruszkę, orzechy i śmietanę z roztopionym serem łączymy w jedną całość, a następnie gotowym sosem zalewamy makaron.
Podajemy z kawałeczkiem sera i połówką orzecha na wierzchu.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Makaronowe menu i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s