Chłodnik jagodowy z literkami

Lato jest piękną porą roku z wielu względów. Również dlatego, że jest bardzo praktyczne w kuchni. Dziecko głodne i zero weny? Ależ proszę – makaron z jagodami! Nie pasuje? To może maliny ze śmietaną. Wciąż źle? Kolba kukurydzy z masłem i odrobiną soli? I tak bez końca. Lato umożliwia wartościowe i pyszne jedzenia bardzo niewielkim, a nawet – żadnym – nakładem pracy.
Dziś też nie napracowałam się jakoś nadzwyczajnie, a efekt był wyśmienity.


Składniki:
300g jagód
2 szklanki mleka
3 łyżki  syropu klonowego
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
5 goździków
1 łyżka octu balsamicznego
4 łyżki serka mascarpone
1/3 opakowania makaronu literki od Czanieckich Makaronów
nieco gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany

Jagody płuczemy, pozbawiamy ewentualnych łodyżek i listków (nie ma siły, zawsze jakieś się znajdą), pozostawiamy do odcedzenia. Wsypujemy do garnka, wlewamy mleko, syrop klonowy, wsypujemy przyprawy. Zagotowujemy, przykrywamy garnek pokrywką, a po kilku minutach gotowania blendujemy na jednolitą masę. Do jagodowego musu, który właśnie stworzyliśmy, dodajemy ocet balsamiczny oraz ser mascarpone, Mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Później wskazane jest schłodzić zupę w lodówce.
Przed podaniem wrzucamy do miseczki pożądaną ilość makaronu (ja postawiłam na literki, bo Młody je kocha), dekorujemy kleksem jogurtu/śmietany i kilkoma kulkami jagód.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Makaronowe menu i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s