Penne z fasolką szparagową i szynką parmeńską ze śmietanowym sosem Brie

Jednym z bardzo wyczekanych letnich dóbr warzywnych jest fasolka szparagowa. W najpopularniejszej i kto wie czy nie najsmaczniejszej odsłonie, występuje w towarzystwie masła z bułką tartą, młodych ziemniaków z koperkiem i sadzonego jaja. Jednak myli się ten, kto myśli, że takie tradycyjne i mało wyszukane wystąpienia kulinarne to jedyne na co fasolkę stać.
Widzicie ją w duecie z makaronem? Nie? To wielki błąd!
Wczoraj podałam ją właśnie tak i domownicy byli zachwyceni.

Składniki:
– 2 duże garście żółtej lub zielonej fasolki szparagowej
– pół opakowania rurki ukośnej (penne) od Czanieckich Makaronów
– opakowanie serka Brie
– mały kubełek śmietanki kremówki
– 15 cieniutkich plasterków szynki parmeńskiej
– świeżo zmielony czarny pieprz


Makaron gotujemy al dente.
Fasolkę pozbawiamy końcówek, myjemy. Gotujemy do miękkości.
W sporym garnku (będzie to docelowe naczynie dla potrawy) przygotowujemy sos – wlewamy śmietankę i podgrzewamy ją na wielkim ogniu, kroimy ser Brie (pozostawiając kilka plasterków do dekoracji) i wrzucamy do niej pokrojone niezbyt drobno plasterki szynki parmeńskiej.  To wszystko mieszamy, pieprzymy i czekamy aż kawałki sera i śmietana stworzą jednolitą masę.
Odcedzony makaron wrzucamy do sosu. Mieszamy. Na koniec łączymy także z ugotowaną fasolką, ale delikatnie, tak by jej smukłe kształty nie zostały zaburzone zbyt intensywnymi ruchami łyżką.
Podajemy porcje udekorowane kawałkami sera Brie, kilkoma fasolkami i listkiem bazylii.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Makaronowe menu i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s