Kokardki ze smażonymi brzoskwiniami, malinami i Ricottą

Dziwna sprawa – ogólnie nie przepadam za słodkimi obiadami, cenię sobie raczej konkret – mięso, rybę, owoce morza, a do tego garść warzyw. Dziś jednak ugięłam się nieco pod naciskami pozostałych domowników. I wiecie co? To lubię! – pomyślałam sobie kończąc drugą (!) porcję tego cudnego dania. Jest ono bowiem nie tylko cudne ze względu na walory smakowe – jest też potrawą niewymownej urody. Oprócz tego jest proste oraz wykorzystuje letnie dobra, pod którymi aktualnie uginają się stragany targowisk. No i kolejna, trudna do pominięcia zaleta – żadne dziecko nie odmówi takiego obiadu.


Składniki:
– pół opakowania kokardek (farfalle) od Makaronów Czanieckich
– kilka dojrzałych, lecz nie bardzo miękkich brzoskwiń
– papierowy koszyczek malin
– opakowanie serka Ricotta
– kilka łyżek syropu klonowego (dość niszowe dobro – ostatnio namierzyłam w Aldim!)
– mała garść cukru trzcinowego

Kokardki gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Brzoskwinie myjemy, pozbawiamy pestek, kroimy w ósemki/szesnastki. Rozgrzewamy niewielką patelnię, kładziemy nań brzoskwinie, sypiemy cukier trzcinowy, tak by na skutek ciepła oraz połączywszy się z sokiem puszczonym przez owoce, zamienił się w kleisty syrop.
Gotowy makaron odcedzamy, kładziemy na talerz. Następnie układamy kolejną warstwę – podsmażone w słodkim  syropie brzoskwiniowe cząstki. Dużą łyżką nakładamy porcję sera Ricotta. Umyte uprzednio maliny sypiemy na koniec. By zwieńczyć dzieło skrapiamy całość syropem klonowym. Uważajmy, by nie przesadzić, bo jest bardzo słodki. Myślę, że z powodzeniem można zastąpić go płynnym miodem o delikatnym smaku (wielokwiatowy, lipowy, faceliowy).
Mówię Wam – niebo w gębie!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Makaronowe menu i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Kokardki ze smażonymi brzoskwiniami, malinami i Ricottą

  1. Marcinseo pisze:

    Wygląda wyśmienicie. W sam raz na letni obiad. pozdrawiam

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s