Spaghetti carbonara z szynką westfalską i zielonymi szparagami

Będę głosić bez wytchnienia, nie zważając na to, że może wydam monotematyczna: wiosenne i letnie aromaty należy wyeksploatować do cna! Nie można pozwolić sobie na zaniedbania w tej kwestii. Dlatego ilekroć jestem w osiedlowym warzywniaku pamiętam, by wyjść zeń nie tylko z naręczem truskawek (ich dni już są policzone!), torebką czereśni (ich czas dopiero zaczyna się), kilkoma morelami, arbuzem i tak dalej, ale także sezonowymi warzywami. Jednym z nich jest szparag! Szczególnym uwielbieniem darzę szparagi zielone, doskonale komponują się z wieloma opcjami obiadowymi, a już z makaronem – fenomenalnie! Dziś wraz z rodziną posililiśmy się letnią wersją Carbonary. Już spieszę wyjaśnić co to oznacza.

Składniki:
– pęczek zielonych szparagów
– pół opakowania makaronu spaghetti od Czanieckich Makaronów
– 15 dkg cieniutko skrojonej szynki westfalskiej lub parmeńskiej
– 2 ząbki czosnku
– mały kubełek śmietany 18%
– 2 żółtka jaj
– 15 dkg startego sera żółtego (np Edama)
– świeżo zmielony czarny pieprz

Makaron spaghetti gotujemy al dente.
Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek, obieramy w miejscach wymagających zdjęcia wierzchniej warstwy (osobiście nie obieram ich w całości, nie ma takiej potrzeby).  Gotujemy w lekko osolonej wodzie do średniej miękkości. Część szparagów kroimy na kawałki, część zostawiamy do zwieńczenia dzieła 😉 pod koniec pracy.
Zmiażdżony/posiekany czosnek szklimy na oliwie. Dodajemy połowę szynki wesftalskiej pokrojonej na drobniejsze kawałeczki. Śmietanę, żółtka oraz starty ser łączymy w miseczce.
Dodajemy śmietanowo-serową masę do szynki i czosnku, mieszamy energicznie i jednocześnie zmniejszamy ogień. Odcedzony makaron wrzucamy na patelnię i łączymy z pozostałymi składnikami. Pokrojone na kawałeczki szparagi również dołączają do reszty.
Gotową Carbonarę kładziemy zgrabnymi gniazdkami na talerzach. Pozostawione szparagi owijamy w plastry szynki westfalskiej, której nie zużyliśmy do tej pory do dania.
Owinięte w ruloniki z szynki szparagi  układamy na makaronie. Posłużą za smakowitą dekorację posiłku :).

Ten wpis został opublikowany w kategorii Makaronowe menu i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s