Krem z białych szparagów z makaronem

W abnegackich latach studenckich nie odczuwałam potrzeby jedzenia dobrze i zdrowo. Żyłam bułką zapijaną kefirem i nie widziałam w tym nic zdrożnego. Z dań instant natomiast przepadałam za kremem z białych szparagów. Dziś jest to dla mnie oczywiste i lekko odstręczające, że taka szparagowa „uczta” nie zawiera zbyt wiele prawdziwego szparaga, a fakt ów jest doskonale kamuflowany przez rozmaitą chemię. Jednak nawet teraz muszę przyznać, że zupa szparagowa z proszku była całkiem smaczna. Choć oczywiście nie umywa się do prawdziwego kremu ze szparagów, którym uraczę moją rodzinę dzisiaj.


Składniki:
1 łyżka oliwy z oliwek
2 – 3 łyżki drobno posiekanej cebuli
po szczypcie mielonego kardamonu i imbiru
szczypta tartej skórki z cytryny
2 pęczki białych szparagów
250 ml śmietanki kremówki
sól i pieprz
nieco kwaśnej śmietany 12%
1/3 opakowania rurki skośnej od Czanieckich Makaronów
drobnolistny szczypiorek

Rurki gotujemy al dente.
Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe łodygi (ok.3 – 4 cm), obieramy z zewnętrznych włókien. Kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. (Sama często zostawiam kilka szparagów, gotuję razem z resztą, lecz wyławiam – by schrupać solo, lekko posolone i nasmarowane masłem – są takie pyszne!)
Do garnka wlewamy olej, dodajemy cebulę, solimy i dusimy na niewielkim ogniu przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Cebula nie powinna się zrumienić. Dodajemy pozostałe przyprawy, a także skórkę z cytryny i dusimy razem jakieś pół minuty.
Dodajemy kawałki szparagów, wlewamy około szklankę wody, a po kilku minutach także kremówkę. Gotujemy całość pod przykryciem około kwadrans, a następnie blendujemy na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z makaronem, kwaśną śmietaną i szczypiorem. Można też oprószyć wiórkami twardego sera typu parmezan.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Makaronowe menu, Uncategorized i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s