Chłodnik buraczany z koperkiem i kokardkami

Barszcz mogę jeść pasjami, to jedna z moich ulubionych potraw wigilijnych. Na szczęście bożonarodzeniowe biesiadowanie to niejedyna okazja, by nasycić się widokiem buraka w talerzu. Osobiście przepadam za burakami i mam smutne wrażenie, że jest to trochę niedoceniane warzywo wśród młodych ludzi. Nie ma miejsca dla poczciwego buraczka pośród rukoli, awokado i papryczek chilli. Zbyt swojsko brzmi, by był trendy. A szkoda. Burak jest bardzo zdrowy, smaczny i szalenie… urodziwy. Pięknie urozmaica potrawy swym nie do podrobienia intensywnym kolorem.
Wiosną i latem stawiam na chłodniki, czyli zupy podawane na zimno. Dziś chłodnik z buraka.

Składniki:
1/2kg młodych buraczków z botwinką
5 łyżek oliwy z oliwek
1 nieduża młoda cebula
ząbek czosnku
kilka gałązek świeżego kopru
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
sok z 1/2 cytryny
1 litr bulionu jarzynowego
kwaśna śmietana lub jogurt grecki
2 garście malutkich kokardek od Makaronów Czanieckich

Bulion warzywny robię zawsze z tradycyjnych warzyw rosołowych – marchwi, selera, pietruchy, pora, cebuli. Tu dodałam także jeden listek laurowy i dwie kulki ziela angielskiego. Nie chciałam by te intensywne smaki zdominowały resztę aromatów.
Buraki, botwinę, nieco kopru, cebulę oraz czosnek siekam na mniejsze kawałeczki, zalewamy bulionem i wstawiamy, by podgotowały się, a cebula i czosnek straciły swój ostry smak. Gdy całość wyraźnie zmięknie, dodaję sok z cytryny i oliwę.
Makaronowe kokardki gotuję al dente, to wersja dla Młodego i dla mnie. Bardzo lubię makaron we wszelkich chłodnikach. Z kolei małżonkowi podaję młode ziemniaki – ta wersja bardziej go przekonuje. Zróbcie, jak uważacie za stosowne 🙂

Chłodnik pozostawiamy do ostudzenia. Dekorujemy kleksem śmietany lub greckiego jogurtu oraz gałązką koperku.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Makaronowe menu i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s