Tagliatelle ze szpinakiem i świeżym dorszem

Okoliczny rybny miał nietypową bo poniedziałkową dostawę świeżutkich ryb. Jako dobrze poinformowana klientka zwykle kręcę się w okolicy środy lub czwartku, bo tak ponoć funkcjonują dostawy morskich przysmaków w wersji niezamrożonej na południe Polski. Jednak dziś znęcił mnie widok pośpiesznie wypakowywanej, znajomej furgonetki i nie pomyliłam się. Na myśl o dzisiejszym obiedzie pociekła mi ślinka. Zapragnęłam ryby ze szpinakiem.
Niestety nie można mieć wszystkiego. W warzywniaku nie znalazłam dziś świeżego szpinaku. Trudno. Od czego bowiem są zapasy w zamrażarce?

Składniki:
– 1/3 opakowania tasiemek od Czanieckich Makaronów
– opakowanie mrożonego szpinaku
– kilka odfiletowanych kawałków dorsza lub podobnej ryby
– małe opakowanie serka homogenizowanego śmietanowego
– 3 ząbki czosnku
– 2 białe części dymki
– pół cytryny
– sól, świeżo zmielony pieprz
– nieco oliwy

Na gorącej oliwie szklimy posiekane dymkę oraz czosnek. Dorzucamy rozmrożony szpinak  i podduszamy całość na niewielkim ogniu. Delikatnie solimy i pieprzymy. Po kilku minutach wrzucamy serek i dokładanie mieszamy.
Makaron tradycyjnie gotujemy al dente, odcedzamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Opłukaną i osuszoną rybę solimy, pieprzymy i kładziemy na patelnię. Możemy w trakcie smażenia skropić niewielką ilością soku z cytryny. Świeża ryba dochodzi bardzo szybko, to kwestia minut.

Gdy wszystko mamy już gotowe układamy na talerzu utytłany w szpinakowo-serowej masie makaron, a na nim kładziemy porcję ryby. Podajemy z ósemkami cytryny. Jeśli lubimy pikanterię pieprzymy potrawę kilkoma ruchami młynkiem.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Makaronowe menu i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s