Gwieździsty chłodnik truskawkowy

Wreszcie nadszedł czas rodzimych truskawek, nie spod folii, nie sztucznie pędzonych, tylko najprawdziwszych, gruntowych, dojrzałych na pięknym majowym słońcu, czerwonych i słodkich, o niezrównanym aromacie! Codziennie śmigam z pustą kobiałką po kolejny transport truskawek, bo trzeba pamiętać, że przy niebywałej mnogości zalet mają jedną poważną wadę – ich sezon trwa naprawdę krótko i żeby się nimi prawdziwie nacieszyć, należy na chwilę odstawić na bok wszystkie inne owoce i smakołyki. Jeść truskawki ze śmietaną, pić w postaci mlecznego koktajlu, a nawet – gotować z truskawkami!

My dziś jemy truskawkowy chłodnik. A Wy? 🙂

Składniki:
1 kg dojrzałych, czerwonych truskawek
pół szklanki cukru trzcinowego
pół szklanki śmietanki kremówki
2 żółtka
1 łyżeczka soku z cytryny
kawałek kory cynamonowej
płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
pół opakowania gwiazdek od Makaronów Czanieckich
trochę śmietany 12% do udekorowania

Makaron gotujemy tak, jak lubimy, ale raczej al dente.
Umyte i pozbawione szypułek (nigdy w odwrotnej kolejności!) truskawki wrzucamy do  garnka, zalewamy wodą. Dodajemy połowę cukru. Blendujemy na jednolitą masę. W miseczce obok zimną kremówkę mieszamy bardzo dokładnie z mąką ziemniaczaną. Trzecie naczynie, którego potrzebujemy do naszego chłodnika to mały rondelek. Na małym ogniu ustawiamy go, wrzucamy żółtka i pozostały cukier, a następnie energicznie mieszamy aż do chwili, gdy cukier się całkowicie rozpuści, a masa stanie się jasno kremowa. Wtedy wlewamy kremówkę, nie przestając intensywnie mieszać. Gdy tylko całość zgęstnieje, zdejmujemy z ognia. Dodajemy zmiksowane truskawki, dokładnie mieszamy z masą śmietanowo-żółtkową. Wrzucamy do mikstury kawałek cynamonu i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.


Ja podaję z makaronem gwiazdki oraz kleksem kwaśnej śmietany, ale równie dobrze można pić chłodnik w wersji pozbawionej dodatków:).
Idealna rzecz na upalne popołudnie.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Makaronowe menu i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s