Sałatka makaronowa ze świeżymi pomidorami, mozzarellą i kaparami

Wreszcie pojawiły się prawdziwe, smakowite, czerwone pomidory. Pomidory o iście pomidorowym smaku (nie mylić z tymi zimowymi – o smaku właściwie nie wiem czego – wody?), pachnące i aromatyczne. Zdaję sobie sprawę, że to wciąż nie jest ich sierpniowy odpowiednik, ale nie mam zamiaru uprawiać filozofii: wszystko albo nic. Biorę tego prawie-perfekcyjnego-pomidora i dobrodziejstwem inwentarza i jestem bardzo wdzięczna, że jest.
A ponieważ za chwil kilka będę gościć dawno nie widzianą znajomą – mam pomysł na smakowitą sałatkę makaronową ze świeżym pomidorem.

Składniki:
– 1/3 opakowania muszelek od Czanieckich Makaronów
– 4 nieduże jędrne, lecz dojrzałe pomidory
– 3 łyżeczki zielonego pesto
– kulka mozzarelli
– odrobina pieprzu i tyleż soli
– 2 spore łyżki kaparów

Makaron gotujemy al dente, a odcedziwszy pozostawiamy do ostudzenia. Pomidory myjemy, kroimy w ćwiartki lub ósemki. Mozzarellę kroimy w średnią kostkę. Odsączamy z zalewy pożądaną ilość kaparów.
Schłodzony makaron łączymy z pozostałymi składnikami, dodając sos pesto. Solimy do smaku i pieprzymy, tyle ile uważamy za stosowne. Jeśli sałatka jest dla Was mało sycąca i potrzebujecie konkretu – dobrze skomponują się z pozostałymi składnikami kawałki tuńczyka.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Makaronowe menu i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s