Pesto z awokado

Przepadam za pesto, jednak nigdy dotąd nie sporządzałam go własnoręcznie. Wczoraj postanowiłam to zmienić. Jednak standardowe pesto będące mieszanką orzeszków piniowych i ziół nie do końca korespondowało z moimi chuciami kulinarnymi, a coraz bardziej dojrzałe awokado łypało na mnie wymownie, okazując gotowość uczestnictwa w akcji.
A zatem – pesto z awokado? Czemu nie!

Składniki:
garść świeżej bazylii
50g orzeszków piniowych
1 miękkie awokado
2 łyżka soku z cytryny lub limonki
2 ząbki czosnku
50l oliwy z oliwek
sól
świeżo zmielony czarny pieprz pieprz

a do tego:
pół opakowania makaronu spaghetti od Czanieckich Makaronów

Makaron gotujemy al dente. Do blendera wkładamy umyte i osuszone liście bazylii, orzeszki piniowe, ząbki czosnku, sok z cytryny oraz miąższ awokado, dolewamy oliwy, po czym bardzo dokładnie miksujemy. Doprawiamy do smaku – w moim przypadku raczej mniej niż więcej, bo pesto jest dość samowystarczalne jeśli chodzi o smak, nie potrzebuje nadmiernego wspomagania. Warto zostawić kawałek awokado do dekoracji.
Mieszamy w garnku gotowy makaron z pesto, a następnie serwujemy w miseczkach. Można posypać orzechami (jeśli mamy je w nadmiarze) lub zetrzeć na wierzchu symboliczną warstewkę parmezanu.


Taki obiad w towarzystwie białego wina z kostką lodu będzie doskonałym zwieńczeniem upalnego dnia!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Makaronowe menu i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s