Tagliatelle ze szparagami i niebieskim serem

Wiosenne dobra, powoli wysypują się na dobre. Stragany warzywniaków do tej pory jakże nudne, pełne cytrusów i zeszłorocznych jabłek, bladych szklarnianych pomidorów i horrendalnie drogiej papryki, nagle wzbogaciły się o ciemną zieleń liści szpinaku, młodej kapusty, szczawiu i… szparagów. A nie wiem jak Wy, ale ja kocham szparagi w każdej postaci, szczególnie właśnie zielone – są lepsze w smaku i mniej łykowate niż ich biały odpowiednik (choć i wśród nich można trafić na doskonałe).
Co powiecie na makaron ze szparagami? A jeszcze do tego  – w sosie z sera z niebieską pleśnią?

Składniki:
– 1/3 opakowania wstążek od Makaronów Czanieckich
– wiązka zielonych szparagów
– mały kubeczek śmietanki kremówki
– 20 dkg sera typu Rokpol
– kilka łodyżek drobnolistnego szczypiorku
– świeżo zmielony czarny pieprz

Makaron gotujemy al dente. Szparagi delikatnie myjemy (główki bywają bardzo czułe na intensywny dotyk, a to przecież najlepsza część szparaga, szkoda byłoby ją stracić ;)). Odkrawamy końcówki, które z reguły są zdrewniałe i niesmaczne. Przy świeżych szparagach, powinno nam odpaść około 1/5 do 1/4 łodygi szparaga.
Resztę – jędrną i soczystą kroimy na ok. 2 cm kawałki. Wrzucamy do lekko osolonego wrzątku wszystko z wyjątkiem główek. Części łodygi gotujemy ok. 3 minuty, wtedy dorzucamy główki i gotujemy kolejną minutę. Odcedzamy delikatnie.
W niewielkim rondelku podgrzewamy kremówkę połączoną z kawałkami sera (zdecydowaną większość poświęcamy na sos, część jednak zostawiamy do dekoracji potrawy). Lekko pieprzymy. Sos podgrzewany na małym ogniu i cyklicznie mieszany powinien stać się dość gęstą, aromatyczną masą.
W garnku, w którym gotowany był makaron mieszamy go z serowym sosem oraz kawałkami szparagów. Główki dobrze zostawić jako element zwieńczenia potrawy, z dwóch przyczyn – są ładne a także – mieszane, mogłyby rozpaść się.
Gotowy makaron układamy na talerzu, wieńczymy główkami szparagów i wąskimi paskami niebieskiego sera, pieprzymy i sypiemy posiekanym uprzednio szczypiorkiem.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Makaronowe menu i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s