Tagliatelle z kuczarkiem curry i ananasem

Piękna dziś pogoda, czy u Was też? W taki dzień jak dziś naprawdę – chce się żyć! Chce się też gotować, piec, pucować, przestawiać, porządkować, działać się chce! A skoro tak, wzięłam dzień wolny. Okna od dawna wymagały zabiegów pielęgnacyjnych ;), a nasze żołądki czegoś nowego, smakowitego i lekkiego.
Tym razem przygotowanie dania trochę potrwa, więc uzbrojcie się w cierpliwość.

Składniki:
– makaron tasiemki od Czanieckich
– podwójna pierś z kurczaka
– 2 ząbki czosnku
– szczypta chilli i tyleż soli
– 2 pół łyżeczki curry
– 2-3 łyżki śmietanki kremówki 30%
– odrobina oliwy do smażenia
– mała czerwona papryka (lub pół dużej)
– 1/3 puszki ananasa w kostkach i odrobina soku
– pół czerwonej cebuli

Kurczaka pieczemy, dusimy bądź smażymy utytłanego w soli, chilli i zmiażdżonym czosnku. Makaron gotujemy al dente. W trzecim garnuszku dusimy cebulę, paprykę i ananasa, ale tak by pozostały lekko chrupkie. Na koniec dodajemy śmietankę kremówkę oraz sproszkowane curry.
Na koniec mieszamy warzywno-owocową potrawkę z sosem curry ze wstążkami makaronu. Kurczaka kroimy w plasterki i układamy na wierzchu. Słodko-ostre, lekkie i bardzo smaczne :).

Ten wpis został opublikowany w kategorii Uncategorized i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s