Spaghetti z mieloną wołowiną i pieczarkami

Wiosna za oknem nastraja powoli do jedzenia coraz lżej. Jednak dzielenie stołu z chłopakami zobowiązuje. Oni akceptują sałatki i dania warzywne tylko jako dodatek. Ma być mięso, względnie ryba, najlepiej w zawiesistym sosie – serowy lub śmietanowy mile widziany.
Dziś wyszłam na przeciw oczekiwaniom męskiej części rodziny i postawiłam na nieco zmodyfikowaną wersję spaghetti bolognese. Zmodyfikowaną, bo z pieczarkami i drobnym szczypiorkiem – wiosennym akcentem, bez którego nie mogło się dla mnie obejść.

Składniki:
– pół opakowania makaronu spaghetti od Czanieckich Makaronów
– 75 dkg ładnej wołowiny do zmielenia
– 30 dkg pieczarek
– 2 czerwone cebule
– pęczek drobnego szczypiorku
– 3 ząbki czosnku
– łyżeczka musztardy francuskiej
– puszka pomidorów krojonych bez skórki
– lampka czerwonego wina
– oliwa lub olej
– sól, pieprz Cayenne
– odrobina twardego sera typu Parmezan

Zmieloną wołowinę wrzucamy na rozgrzaną oliwę, następnie solę i pieprzę. Następnie siekamy czosnek oraz cebulę. Dorzucamy do mięsa. Kroimy na plasterki pieczarki. Otwieramy puszkę z pomidorami, przygotowujemy wino i musztardę. Gdy wszystko jest wyraźnie podsmażone, dodajemy wszystkie wymienione przed chwilą składniki. Mieszamy, pozostawiamy na niedużym ogniu do podduszenia.
W międzyczasie wstawiamy makaron i pilnujemy by ugotował się al dente.
Przed samym końcem duszenia mięsnego sosu (trwa to około 10-15 minut) dorzucamy posiekany szczypiorek. Nie należy dodawać go zbyt wcześnie, bo temperatura skutecznie pozbawi go zieloności, a przecież to jego główna rola do odegrania – ładnie wyglądać ;). Pozostawiamy nieco szczypiorku do udekorowania dania.
Gdy wszystko jest gotowe – zarówno makaron, jak i sos – podajemy całość przyprószoną startym na drobnym oczku serem i drobnolistnym szczypiorkiem. Konsumujemy z kieliszkiem wina, które przecież ostało się po kulinarnych aktywnościach i trzeba je niezwłocznie wypić ;).

Ten wpis został opublikowany w kategorii Makaronowe menu i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s