Lasagne ze szpinakiem

Lasagne z mięsem to niebo w gębie, lecz nie samym mięsem człowiek żyje. Warto urozmaicić dietę w dania w których prym wiodą warzywa, szczególnie w tym trudnym warzywnie czasie, jakim jest zima. Kiedy znów będzie można cieszyć się chrupiącymi nowalijkami, młodymi ziemniakami, świeżymi liśćmi szpinaku, świat nabierze zupełnie innego kształtu. Teraz zaciśnijmy zęby i cieszmy się tym, co jest. Oraz – niestety – mrożonkami. Nie dają tego samego efektu, co warzywa w wersji: prosto z grządki, ale też – nie przesadzajmy – nie gryzą ;).

Składniki:
– opakowanie makaronu lasagne
– opakowanie mrożonego szpinaku (niech to będą posiekane liście – nigdy papka!)
– duży kubełek kwaśnej śmietany 18%
– kostka twarogu
– puszka pomidorów
– kilka ząbków czosnku
– mała główka cebuli
– sól, świeżo zmielony pieprz
– 2 kulki mozzarelli
– oliwa

Lasagne delikatnie podgotowuję – dosłownie 2-3 minuty. Kładę potem na lekko przesypanej mąką stolnicy, tak, by nie posklejały się. Zdaję sobie sprawę, że można i bez tego zabiegu, warunek – danie musi „pływać”, być bardzo wilgotne, by makaron miał w czym „ugotować się”. Nie bez kozery pierwotnie lasagne zalewa się beszamelem, jednak dla mnie hasło: pół kostki masła plus mąka to zbyt wielki hardcore ;). Nie znaczy to, że moja kuchnia nie zna beszamelu. Po prostu staram się unikać.
Rozmrożony szpinak łączymy w rondelku z posiekaną połówką cebuli i połową ilości czosnku. Lekko solimy, pieprzymy, dodajemy łyżkę gęstej śmietany.
W drugim garnku dusimy posiekane pomidory, drugą połowę cebuli i czosnku. Powtarzamy zabieg z solą i pieprzem. Dodajemy nieco oliwy.
Trzeci rodzaj farszu to twaróg ze śmietaną, również lekko osolony i popieprzony, który przygotowujemy w miseczce.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Prostokątne naczynie smarujemy oliwą i kładziemy warstwy: kilka listków makaronu > pomidory > makaron > twaróg > makaron > szpinak.
Całość przykrywamy plastrami mozzarelli. Zapiekamy 20-25 minut.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Makaronowe menu i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s