Spaghetti ze schabem w czerwonym winie

Lubię kuchnię tradycyjną, ale szczerze powiedziawszy miewam powyżej uszu zestawu: schabowy, kapustka i puree ziemniaczane. Ponieważ jednak w moim domu niepodzielnie rządzą mężczyźni, a przynajmniej mają przewagę liczebną – muszę schabowego raz po raz popełnić.
Tym razem nabyłam ładny kawałek schabu i nie bardzo miałam pomysł co dalej. W rezultacie z odsieczą przyszedł mi nieoceniony makaron :).
On nigdy nie zawodzi i zawsze staje na wysokości zadania!

Składniki:
– pół opakowania spaghetti od Makaronów Czanieckich
– 30dkg ładnego schabu
– duża czerwona papryka
– duża czerwona cebula
– słoiczek kiełków mung
– szczypior
– szklanka półwytrawnego wina czerwonego
– 2 ząbki czosnku
– szczypta soli, świeżo zmielony czarny pieprz
– olej

Spaghetti gotujemy w osolonym wrzątku al dente.
Schab kroimy na drobne kawałki, solimy, pieprzymy, wrzucamy na rozgrzany olej. Gdy widocznie podsmaży się kroimy wedle uznania cebulę, paprykę, czosnek, szczypior. Ja preferuję cebulę w piórka, paprykę w słupki, a czosnek w plasterki. Wrzucamy na patelnię, zalewamy winem. Dusimy 10 minut.
Na koniec odcedzamy kiełki i dodajemy do reszty, dusimy jeszcze przez chwilę.
Można doprawić sosem sojowym.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Makaronowe menu i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s