Farfalle z boczniakami

Przepadam za grzybami. Jednak nie mogłam sobie w tym roku pozwolić na ekstrawagancję całodziennych wypadów z koszyczkiem w dłoni a następnie pracowite suszenie plonów. W związku z tym nie dysponuję cudownie pachnącymi ususzonymi kapeluszami podgrzybków czy borowików.
Mam jednak nieopodal dobrze zaopatrzony warzywniak, w którym codziennie można kupić świeże boczniaki. To nie do końca ten sam smak i ta jakość, ale nie bądźmy przywiązani do opcji: szklanka jest do połowy pusta. Mam dobry makaron, mam kilka garści boczniaków, mam gęstą, kwaśną, wiejską śmietanę. Moja szklanka jest do połowy pełna! 🙂
Składniki:
– 1/2 torebki kokardek od Czanieckich Makaronów
– 250g boczniaków
– cebulka dymka lub gruby szczypior
– kilka gałązek naci pietruchy
– mały kubeczek gęstej śmietany 18%
– odrobina oleju
– sól, pieprz

Makaron gotujemy al dente (czy bywa inaczej? :)). Boczniaki myjemy dokładnie i osuszamy. Ja ich nie kroję, lubię zajadać całe kapelusze, warunek: muszą być w miarę niewielkie lub średnie. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy grzyby, solimy, pieprzymy. Siekamy dymkę lub szczypior i dorzucamy do grzybów. Siekamy tez natkę. Podsmażamy 2-3 minuty, a następnie skręcamy nieco ogień. Dodajemy śmietanę oraz część naci pietruchy.  Mieszamy, by wszystko dobrze się połączyło.
Odcedzone farfalle kładziemy na talerzu. Na wierzchu układamy grzyby. Dekorujemy kleksem śmietany i resztą drobno posiekanej natki. Pieprzymy wedle uznania.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Makaronowe menu i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s