Makaronowy niezbędnik cz.4

Wiele znakomitych past wymaga zwieńczenia w postaci kołderki parmezanu lub podobnego, twardego, wyrazistego w smaku sera. I tu przydałoby się kolejne urządzenie do obsługi kuchni obfitującej w makarony. Niejeden zapyta: czy jest to niezbędne? Cóż, tradycyjne tarki mogłyby od biedy pełnić funkcję tych do sera, ale… wyrażenie „od biedy” zostało tu użyte nie bez kozery. Zdobycze cywilizacji są po to, by z nich korzystać, a jedną z takich zdobyczy na pewno jest tarka do parmezanu.
Specjalnie skonstruowane są o niebo wygodniejsze od tych uniwersalnych, bo dają możliwość rozdrabniania sera bezpośrednio nad potrawą lub zbierają efekt pracy do specjalnego zbiorniczka.
Są przy tym bardzo estetyczne, swobodnie mogą zostać wyeksponowane na kuchennej półce.

Osobiście używam takiej dającej możliwość tarcia sera bezpośrednio nad gorącą, parującą potrawą. Uwielbiam widok opadających miękko wiórków parmezanu topiących się natychmiast pod wpływem temperatury dania. Z kolei te z pojemnikiem lub szufladką pozwalają na wcześniejsze starcie sera i pozostawienie go w zamkniętej przestrzeni, uniemożliwiającej jego wyschnięcie w oczekiwaniu na sfinalizowanie zabiegów kulinarnych.
Niech żyje piękny i funkcjonalny dizajn! 🙂

Ten wpis został opublikowany w kategorii Praktycznie i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s