Krem z pieczarek

Zimową porą nade wszystko lubię zupy.
Krzepiąca jest świadomość, że gdy wyjdę z pracy, odbiorę Młodego z przedszkola i wstąpię do warzywniaka, objuczona tuzinem toreb i z nosem czerwonym od zimna, wejdę w końcu w progi mego home sweet home, a wtedy wystarczy jeden ruch ręką, by za chwilę cieszyć się gorącym, sycącym płynem.
Staram się robić cały gar zupy, tak, by móc przez kilka dni cieszyć się jej rozgrzewającą mocą. Wczoraj  postawiłam na pieczarkową – w zależności od nastroju można ją uzupełnić o grzanki lub drobny makaron.
Dziś – z małymi kokardkami.

Składniki:
1 kg pieczarek
1 średnia cebula
2 łyżki masła
2 l bulionu warzywnego (marchew, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, listek laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz)
mały kartonik śmietanki kremówki
dwie szczypty suszonego estragonu
nieco gęstej kwaśniej śmietany do smaku i dekoracji|
natka pietruszki (wystarczy gałązka, to dekoracji)
makaron małe kokardki od Czanieckich Makaronów

Gotuję bulion warzywny. Obok w głębokiej patelni lub woku topię masło. Pieczarki myję i na bieżąco wkrawam do woka. Mogą mieć nieregularne kształty i całkiem spore rozmiary, to nieistotne, bo w finale i tak będą stanowić krem :). Siekam też cebulę i dorzucam do pieczarek. Całość ma się lekko podsmażyć i puścić sok.
Gdy warzywa w bulionie są wyraźnie miękkie, wyławiamy je, tak by wywar pozostał klarowny. Wrzucamy doń pieczarki i cebulę podsmażone na maśle, blendujemy na jednolitą masę, doprawiamy do smaku (ta zupa potrzebuje sporo soli, ale należy koniecznie kontrolować jej dodawanie), sypiemy estragon. Gotujemy na niedużym ogniu. Na koniec wlewamy kremówkę i jeszcze chwilę dajemy całości na połączenie się w jednolitą całość.


Podajemy, jak już wspominałam z grzankami lub makaronem. Makaron zresztą świetnie współgra ze wszelkimi grzybami – pamiętacie?:)

Ten wpis został opublikowany w kategorii Makaronowe menu i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s