Penne z tuńczykiem i kaparami

Mam taką wizję: jakaś boczna uliczka odchodząca od zalanego słońcem ryneczku, przyrestauracyjny ogródek, ja i jeszcze kilka bliskich mi osób, schłodzone białe wino w oszronionych kieliszkach i smak oliwy, pomidorów i kaparów… Jest gorąco, lecz siedzimy w zacienionym miejscu, raczymy się wspaniałą południową kuchnią, jest błogo, prawdziwie beztrosko. To dla mnie kwintesencja wakacyjnego luzu i pełnia szczęścia. Kiedy mogę odtwarzam sobie ów niepowtarzalny południowy klimat w swojej kuchni, choć jak patrzę za okno wiem, że to tylko namiastka…

Składniki:
– pół opakowania makaronu penne Czanieckich Makaronów
– puszka pomidorów bez skórki
– 3 ząbki czosnku
– nieduża czerwona cebula
– pół słoiczka kaparów
– puszka tuńczyka w kawałkach
– dwie szczypty oregano
– nieco chilli
– sól do smaku
– oliwa z oliwek

Makaron tradycyjnie gotujemy al dente.
Na oliwie szklimy czosnek i posiekaną drobno cebulę. Odsączamy tuńczyka i dorzucamy na patelnię. Następnie dodajemy pomidory (jeśli są całe – kroimy w kostkę), kapary, przyprawiamy. Gotowy makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię, by równomiernie przeniknął się z sosem.
Podajemy na ciepło z lampką białego lub różowego wina. Można oprószyć serem typu parmezan lub gruyere.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Makaronowe menu i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Penne z tuńczykiem i kaparami

  1. witaminkaa pisze:

    Nie mam śmiałości do kaparów, ale zjadłabym takie danie:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s