Muszle zapiekane z tuńczykiem, serem bałkańskim i mozzarellą

I znów muszle, lecz tym razem – na wilgotno i na bogato! ;)

Ileż można stołować się pozostałościami ze świąt? Śledzik, kapusta z grochem czy pieczony karp to niebywałe pyszności, ale tydzień z nimi to o kilka dni za wiele! ;)
Z ulgą powróciłam do naszych powszednich nawyków żywieniowych, a w tym – do ukochanego makaronu. Muszle, które ostatnio wcinaliśmy ubierając choinkę wyszły na tyle smacznie, że postanowiłam znów ich skosztować, tym razem w wersji z pomidorami, mozzarellą i tuńczykiem.

Składniki:
- makaron duże muszle czyli Conchiglioni rigati
- puszka pomidorów bez skórki
- czerwona cebula
- puszka tuńczyka w kawałkach
- 2-3 ząbki czosnku
- kostka sera bałkańskiego (świetny mają w Lidlu)
- kulka mozzarelli
- suszone oregano
- sól
- chilli czyli pieprz cayenne

Makaron wrzucamy do wrzątku na 2 minuty. Lekko zblanszowany lecz sztywny odcedzamy i układamy w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Otwieramy tuńczyk, kroimy pomidory, siekamy cebulę i czosnek. Sok z pomidorów pozostawiamy w puszce. Kruszymy ser bałkański. Całość mieszamy delikatnie i niezbyt dokładnie. Farszem napełniamy makaronowe muszle, lecz jeśli coś wypadnie nam na zewnątrz – nie przejmujemy się tym. Bardzo uważnie solimy i pieprzymy. Ser bałkański i tuńczyk bywają słone, dlatego nie warto solić zbyt wiele. Z kolei pikanteria to już rzecz gustu – ja uwielbiam na ostro, choć niespecjalnie lubię jak oczy wychodzą mi z oczodołów podczas konsumpcji, a zatem znam swój złoty środek i trzymam się go.
Następnie kroimy na cienkie plastry kulkę mozzarelli. Całość posypujemy niewielką ilością suszonego oregano. Pozostały w puszce sok z pomidorów wylewamy teraz do naczynia. Jeśli uznamy, że jest go za mało – wszystkie muszle powinny być w nim lekko zanurzone – możemy otworzyć jeszcze jedną puszkę, albo jeśli mamy – opakowanie soku pomidorowego.
Mniam!

About these ads
Ten wpis został opublikowany w kategorii Makaronowe menu i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s