Penne ze szpinakiem i fetą

Bardzo lubię symbiozę smakową szpinaku i fety. To nadzienie, które zawsze wybiorę stołując się w  pierogarni, bo pierogi tradycyjne niekoniecznie stanowią mój przysmak numer jeden, choć wiem, że dla wielu to najlepsza rzecz pod słońcem. Lubię też szpinakowo-fetowe naleśniki. Zapieczone z delikatną warstwą sera żółtego na grzbietach stanowią jeden z moich ulubionych obiadów.
Jednak w tygodniu nie do końca mam czas na zabawę w smażenie naleśników, równoległe mieszanie w garze ze szpinakiem oraz tarcie serca (trzecią ręką, choć jej nie mam).
Kompromisy są dobre i potrzebne. Również w kuchni. Dziś wrzuciłam do wrzątku penne, a gdy dochodziło przyrządziłam szybko szpinak i pokroiłam w kostkę fetę. Efekt? Kilka minut pracy, a za chwilę doskonały smak i czas na relaks po pracy.

Składniki:
– makaron penne z Czanieckich Makaronów
– wiązka świeżego szpinaku
– kostka sera feta
– śmietana 18%
– kilka ząbków czosnku
– świeżo zmielony pieprz
– nieco oliwy

Gotujemy makaron al dente. Zakorkowujemy jedną komorę w zlewozmywaku i porządnie płuczemy liście szpinaku. Siekamy czosnek. Na głęboką patelnię lub wok lejemy nieco oliwy. Gdy oliwa zdradza oznaki rozgrzania, wrzucamy czosnek i skręcamy ogień. Czosnek ma być podsmażony, nigdy nadpalony. Chwytamy miniwiązki szpinaku i odcinamy im część łodygową za pomocą nożyc. Liście wrzucamy na patelnię/wok. Momentalnie kurczą się i zaczynają dusić, musimy zatem mieszać zawartość patelni, by wszystkie liście były jednakowo uduszone. Na sam koniec wlewamy śmietanę i wrzucamy pokrojony w kostkę ser feta. Nie solimy – feta jest wystarczająco słona, możemy jednak popieprzyć.  Doskonale smakuje z białym, półwytrawnym winem .

Ten wpis został opublikowany w kategorii Makaronowe menu i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s