Meatball pasta (oraz rozwiązanie konkursu :))

Spaghetti z pulpetami w sosie pomidorowym czyli tak zwane spaghetti with meatballs to klasyka w Stanach Zjednoczonych. Pierwszy raz zwróciłam nań uwagę pochłaniając serial Rodzina Soprano. Zarówno jej członkowie, jak i pani psycholog rodzinna zajadają się tym daniem. Jest to swoisty miks kuchni włoskiej i amerykańskiej, a więc musiał zdobyć serce Tonego Soprano, który niejednokrotnie podkreśla w odcinkach serialu jaką wartość mają dla niego korzenie .

kadr z filmu Rodzina Soprano

Dla mnie – jak wiele amerykańskich wymysłów, danie jest cokolwiek dyskusyjne. O ile dobrze sporządzone mięso mielone, przeobrażone w kotleciki lubię jeść pasjami, o tyle towarzystwo makaronu nieco mi zgrzyta. Znacznie bardziej lubię pulpety podane z kaszą gryczaną, czy po prostu ziemniakami. Jednak obydwaj mężczyźni mego życia, a szczególnie ten małoletni, uwielbiają meatball spaghetti. Więc robię, co mi tam!

Dziś jednak zrobiłam z kokardkami. Nie jestem drastycznie przywiązana do konwencji i nie chcę być spętana makaronowymi przykazaniami ;).

Składniki:
– 0.75kg mielonej chudej wołowiny
– kilka łodyżek naci pietruszki
– 1 spora cebula
– kilka ząbków czosnku
– 1 bułka rozmoczona w wodzie lub mleku
– garść tartego parmezanu
– 2 jaja
– sól, pieprz
– 2 puszki pomidorów bez skórki
– ½ szklanki czerwonego wina
– 4 łyżki oliwy świeża bazylia, sól, cukier, pieprz

Makaron spaghetti gotujemy al dente. Odciskamy bułkę i rozdrabniamy, a następnie mieszamy dokładnie z mielonym mięsem, jajami, posiekanymi drobniutko cebulą i czosnkiem (część czosnku zostawiamy do sosu), matką oraz przyprawami. Formujemy niewielkie kulki, które smażymy na oliwie. Gdy kulki wydają się gotowe, wlewamy pomidory i wino, doprawiamy. Dusimy całość około kwadransa, tak by nadmiar wody z sosu wyparował.
Odcedzony makaron kładziemy na talerzach, a następnie polewamy sosem z pulpecikami. Całość posypujemy parmezanem i dekorujemy bazylią.

_________________________________

A teraz UWAGA UWAGA!
Rozwiązanie konkursu!:)
Książki Makaron My Story wędrują do Magdy i Alicji.
Sylko, Twoje przepisy były również bardzo ciekawe, jednak nie do końca wpasowały się w nurt tradycyjności potraw.
Przepisy zwyciężczyń sprawiły, że lekko mi się oko zaszkliło, bo przypomniało mi się, że w domu moim dziadków jadało się takie specjały. A kluski z makiem je się po dziś dzień 🙂
Gratuluję, Dziewczyny! 🙂
Adresy proszę przesłać na adres makaronowozdrowo@gmail.com.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Makaronowe menu i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Meatball pasta (oraz rozwiązanie konkursu :))

  1. Alicja pisze:

    Dziękuję bardzo, mam nadzieję, że książka natchnie mnie do nowych makaronowych eksperymentów. Z niecierpliwością czekam na przesyłkę 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s