Spaghetti z kurczakiem w miodzie i musztardzie

Nawet ja czasem mam powyżej uszu potraw czosnkowych. Bo ileż można? Nie, no jasne – można bez końca. Ale od czasu do czasu warto poczuć coś innego niż dominujący i zapędzający w kozi róg każdy inny aromat smak czosnku. Miodowo-musztardowa glazura to jedna z bardziej udanych i, co bardzo istotne – uniwersalnych w prostej, dobrej kuchni.
Pasuje do wielu mięs, ostatnio w takiej wersji podałam również łososia – był wyśmienity.
Z kurzą piersią tworzy duet (a właściwie tercet) bardzo niekonfliktowy, bo taki jest właśnie kurczak – nie robi problemów i jak kameleon dopasowuje się do każdej kuchennej sytuacji.
Smakuje doskonale zarówno w wydaniu minimalistycznym – posolony i popieprzony a następnie rzucony na patelnię, wyjęty z rosołu, natarty czosnkiem i wszelkimi możliwymi ziołami, w śmietanie, na słodko, na kwaśno, na ostro. Wszelako.
Staram się jednak stronić od potraw zawierających wyłącznie mięso i makaron, bo kocham warzywa i uważam, że powinniśmy ich jeść jak najwięcej. Delikatna i dość neutralna cukinia oraz słodka czerwona cebula doskonale pasowały do kurczaka skąpanego w miodzie i ziarenkach gorczycy.

Spaghetti gotujemy al dente. Kurczaka płuczemy, kroimy na dowolne kawałki, solimy (symbolicznie), pieprzymy i rzucamy na rozgrzany olej. Osobiście lubię tę potrawę podawaną w woku, ale pewnie równie dobrze wyjdzie ze zwykłej patelni. Kiedy mięso powoli podsmaża się siekamy cukinię w słupki i czerwoną cebulę w piórka. Dorzucamy do kurczaka. Ponieważ zarówno warzywa jak i mięso puszczają sok, zostawiamy potrawkę na kilka minut pod przykryciem by całość poddusiła się. Gdy warzywa zdają się zblanszowane dodajemy miód i musztardę francuską. Możemy danie jeszcze trochę dusić, jednak warto by nie wygotował się sos jaki powstał. To on jest kwintesencją tego dania i dobrze, by oplótł swym wspaniałym aromatem każdą nitkę makaronu.
Gdy odsączymy makaron wrzucamy go na patelnię z kurczakiem. Mieszamy, by kawałki mięsa i warzyw równomiernie przeniknęły się. Myślę, że doskonale do dania pasowała by również czerwona i żółta papryka, niestety z racji uwięzienia w domu z chorym Młodym musiałam korzystać jedynie z dóbr nagromadzonych w lodówce dzień wcześniej.
Smacznego! 🙂

Ten wpis został opublikowany w kategorii Makaronowe menu i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Spaghetti z kurczakiem w miodzie i musztardzie

  1. witaminkaa pisze:

    Cukinia, musztarda, miód, to musi być obłędne:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s