Makaron – my story!

Moi znajomi wiedzą, że uwielbiam dobrze i lekko napisane książki kulinarne, więc często tego typu publikacje dostaję w prezencie. Mój ostatni łup to książka Makaron – My Story, autorstwa dziennikarza kulinarnego Pawła Lorocha. Zanim zaparzyłam sobie dobrej, mocnej herbaty i zagłębiłam w lekturę, zdążyłam pobieżnie przewertować publikację i pierwsze wrażenie było następujące: książka przejrzysta, fajnie zilustrowana (dużo apetycznych fotografii), nieprzeładowana nadmierną treścią (nawet mnie nie interesują nazbyt szczegółowe dane dotyczące produktów spożywczych, jestem miłośnikiem dobrej kuchni, a nie technologiem żywności).
Wreszcie jednak naszedł wieczór, kiedy mogłam swe wrażenie skonfrontować z rzeczywistością. Jak się okazało – obyło się bez rozczarowań ;). W publikacji znalazły się właściwie najważniejsze i najbardziej interesujące informacje na temat makaronu, takie jak jego historia oraz rozmaite, niekiedy zabawne ciekawostki makaronowe, a całość podana w formie przejrzyście skonstruowanego kalendarium. Jest na przykład podany rok 1955 jako czas premiery Zakochanego Kundla, w którym makaron w jednej z ważniejszych scen (dodajmy, że miłosnej!) odgrywa bardzo istotną rolę.  Lekko i sensownie podane się także fakty zdrowotne związane ze spożywaniem makaronu, między innymi jakie wartości odżywcze ma makaron, jak działa na nasz organizm, a także dlaczego jest znakomitym źródłem energii i doskonale wpływa na nastrój.  W książce znajdziemy także relację z fabryki makaronu (jako żywo przypominającą arcyciekawy cykl na Discovery – How is it made?), elementarz rodzajów makaronu z włoskimi nazwami oraz polskimi ich odpowiednikami, a także bogato zilustrowaną fotografiami szkołę wyrabiania domowego makaronu krok po kroku. Jednak najciekawszą częścią lektury wydaje mi się miniksiążka kucharska z przepisami tak zwanych gwiazd, czyli ludzi znanych z mediów. Jest ich prawie trzydzieści, a wśród samorodnych talentów kulinarnych można znaleźć takie osobistości jak Artur Barciś, Kayah, Agata Passent, Katarzyna Kwiatkowska czy Artur Orzecha. Niektóre z nich okraszone są zabawnymi komentarzami autorów, co jeszcze podnosi atrakcyjność przepisów.
Nie piszę tego jednak tylko po to, by zrobić Wam smaczek, po czym wziąć nogi za pas i zostawić Was samotnie ze świeżo nabytą tęsknotą czytelniczą, o nie. Tak się składa, że bardzo chętnie podzielę się z Wami książką Pawła Lorocha (właściwie to mam ich, prócz mojej własnej, jeszcze dwie!), ale oczywiście nic za darmo! 🙂
Czego wymagam w zamian? Przepisu na danie makaronowe, do zrobienia podczas przeciętnego czasu, w którym makaron dochodzi al dente (czyli jakieś, powiedzmy, 8-10 minut), pełnowartościowego (warzywa oraz mięso, ryba lub nabiał) i atrakcyjnego wizualnie.
Przepisy proszę zamieszczać w komentarzach pod niniejszym wpisem, koniecznie opatrzone niepowtarzalnym nickiem oraz adresem e-mail.
Zabawa niech potrwa dwa tygodnie, by każdy miał szansę przemyśleć sprawę i pobawić się w kuchni. Najciekawsze dwie propozycje zostaną nagrodzone książką, którą dziś tu dla Was zrecenzowałam. Czas start! 🙂

Ten wpis został opublikowany w kategorii Makaronowa biblioteka i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

11 odpowiedzi na „Makaron – my story!

  1. Paweł pisze:

    Pappardelle z łososiem
    Do przygotowania: 200 g wstążek (pappardelle), 100 g wędzonego łososia, 100 ml gęstej śmietany, 50 g masła, zmielony zielony pieprz
    Łosoś powinien być pokrojony na wąskie paski. Na patelni trzeba rozpuścić masło i dodać śmietanę, potem ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Kolejny krok to odcedzić i przełożyć na patelnię makaron.
    Dodać łososia, wymieszać i podgrzewać na dużym ogniu przez minutę. Przyprawić i podawać na ogrzanych talerzach.

  2. Anna Wojsyk pisze:

    SAŁATKA Z SELEREM

    1/2 paczki makaronu kokardki,
    1 słoiczek selera konserwowego
    20 dag szynki lub innej wędliny
    1 puszka kukurydzy
    20 da sera zółtego
    1 pęczek szczypiorku
    2 łyżki majonezu
    Sól,
    pieprz,
    czosnek granulowany,
    pieprz cayenne

    Makaron ugotować- w tym czasie. seler, szynkę, ser i szczypiorek pokroić- wrzucić do miski. Ugotowany makaron wymieszać z resztą składników. Doprawić do smaku przyprawami i majonezem.

    KOLOROWA SAŁATKA Z PODSMAŻONYMI WARZYWAMI

    25 dag makaronu kokardki
    2 pory
    20 dag gotowanego mięsa z kurczaka- najlepiej takiego z zupy
    1 papryka czerwona,
    majonez,
    sól czosnkowa
    curry
    tabasco
    oliwa z oliwek
    kostka rosołowa warzywna

    Makaron gotujemy, a w tym czasie mięso i kroimy w kostkę lub cienkie paseczki i podsmażamy na oliwie z pokrojonym w cienkie talarki porem i pokrojoną w drobną kosteczkę papryką.
    Dodajemy kostkę rosołową i rozcieramy ją. Podsmażonego kurczaka z warzywami łączymy z ugotowanym al dente makaronem. Przyprawiamy majonezem i przyprawami.
    Smaczna na ciepło i na zimno.

  3. Anna Wojsyk pisze:

    PENNE ZE SZPINAKIEM I MASCARPONE
    Składniki:

    1/2 kg makaronu penne
    2-3 garści szpinaku mrożonego
    1/2 kostki masła
    25 dag serka mascarpone,
    1-2 kostki rosołowe,
    czosnek granulowany,
    pieprz,
    10 dag sera żółtego lub parmezanu

    Makaron gotujemy al dente.
    W tym czasie wrzucamy szpinak na roztopione masło- dodajemy kostki rosołowe i dusimy.
    Za pomocą blendera miksujemy szpinak z serkiem mascarpone. Przyprawiamy do smaku pieprzem i czosnkiem granulowanym.
    Mieszamy dokładnie z ugotowanym makaronem- posypujemy startym serem

  4. madziak pisze:

    Szybkie danie z makaronem:)
    Potrzebujemy: makaron penne,30 dag mielonego,3 pieczarki, 1 cebulę, koncentrat pomidorowy. Przepis na dwie porcje.
    Przygotowanie: Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu.
    Mielone smażymy na 2 łyżkach oleju ,przyprawiamy według uznania (sól,pieprz,zioła).
    Dodajemy pokrojoną cebulę i pieczarki,podlewamy wodą,dodajemy koncentrat bądź ketchup (jak kto woli). Odcedzamy makaron,dodajemy sos i gotowe.
    Świetnie smakuje gdy posypiemy startym żółtym serem 🙂

  5. fan tuńczyka pisze:

    Makaron z tuńczykiem
    Potrzebujemy: opakowanie makaronu (według uznania,ja lubię świderki),czosnek, 2 puszki tuńczyka,śmietana 18%,przyprawy-sól,pieprz,warzywko
    1. Ugotować makaron-al dente
    2. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju wraz z olejem z tuńczyka.Wrzucić pokrojony czosnek i smażyć uważając by się nie przypalił.
    3. Dodać tuńczyka,po chwili wlać śmietanę i przyprawić przyprawami.
    4. W tym czasie odcedzamy makaron,dodajemy sos i jemy:)

  6. Kolorowa sałatka z makaronem
    opakowanie drobnego makaronu ugotowanego Al-dente
    1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
    drobna posiekana 1 cebula
    1 jajko ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę
    1 ząbek czosnku
    100 g pokrojonej w paseczki szynki
    mała puszka kukurydzy
    2 łyżki majonezu
    sól pieprz do smaku
    Składniki wymieszać i zjadać 🙂

  7. Penne bolonese ze szczyptą cynamonu

    Składniki:
    Opakowanie makaronu penne

    100 g startego żółtego sera

    1/2 kg mięsa mielonego

    1 jajko

    2 łyżki bułki tartej

    słoik koncentratu pomidorowego

    1 kostka rosołowa

    1 cebula

    sól, pieprz, papryka, cynamon, bazylia, przyprawa do mięsa mielonego

    olej do smażenia

    OPIS:

    1. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu
    2. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą i przyprawą do mięsa mielonego. Formujemy malutkie pulpeciki i wrzucamy na rozgrzany olej.
    3. Cebulę kroimy w kostkę
    4. Do usmażonych pulpetów wrzucamy cebulę i po minucie zalewamy szklanką wody z kostką rosołową.
    5. Po zagotowaniu dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy (łącznie z cynamomen).

    6. Gotujemy ok 6 minut.

    Na talerz nakładamy makaron, polewamy sosem z pulpetami, a następnie posypujemy serem i dekorujemy listkiem bazylii 😉

  8. Makaron z sosem serowo- śmietanowym
    Makaron gotujemy al dente
    A z tego co mamy w lodówce przygotowujemy sos:
    – 1 posiekana cebula- zeszklona na oliwie
    W czasie kiedy cebula nam się szkli mieszamy w miseczce: kubek śmietany+serek topiony+kawałek żółtego sera+bazylia+sól+pieprz
    – do cebuli dorzucamy jakąś starzejącą się szynkę pokrojoną w kostkę- która jeszcze z Naszej lodówki nie wychodzi, ale pewnie za kilka dni by to zrobila 🙂
    Do szynki z cebulą wlewamy sos. Musimy go zagotować. Po zagotowaniu rozkoszujemy się smakiem.. 🙂

  9. Ewa Sidor pisze:

    Makaron podwójnie serowy
    #* 4 łyżeczki masło,
    * 2 szkl mleko,
    #* 1/4 szkl mąka,
    #* pieprz cayenne,
    #* 25 dag ser cheddar,
    * Sól,
    * 1 szt serek topiony,
    * makaron
    W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę -mieszamy i zarumieniamy ją . Jak zauważysz że zasmażka zmienia kolor dolej pół szklanki mleka – dolewamy stopniowo stale i energicznie mieszając.Dolewamy reszte mleka -mieszamy .Dodajemy odrobinę pieprzu cayenne lub innego i mieszamy . Gotujemy na wolnym ogniu przez około 7 min aż zgęstnieje.dodajemy starty ser powoli wsypujemy ciągle mieszając,dodajemy serek topiony -mieszamy .Solimy do smaku . Między czasie makaron gotujemy -odcedzamy i wrzucamy do sosu mieszamy .Podajemy na ciepło ozdobione natką pietruszki

  10. Anna Wojsyk pisze:

    Makaron KOLOROWO- TUŃCZYKOWO

    25 dag makaronu rurki,
    1 puszka tuńczyka w sosie wlasnym,
    kilka łyżek masła
    1/2 pora
    1 papryka
    1/2 cukinii
    2 ząbki czosnku
    1/2 pęczka szczypiorku
    pieprz,
    3-4 łyżki śmietany 18 proc,
    Vegeta

    Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
    W tym czasie na rozgrzane masło wrzucamy posiekany czosnek i lekko zarumieniamy, a następnie pokrojone warzywa- smażymy kilka minut- przyprawiamy Kucharkiem.
    Do warzyw dodajemy odsączonego tuńczyka, odcedzony makaron i posiekany szczypiorek- przyprawiamy do smaku.
    Dodajemy też śmietanę i energicznie wszystko mieszamy.

  11. Pingback: Łazanki (… i konkurs!) | makaronowozdrowo

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s