Spaghetti Carbonara

Wielu wirtuozów sztuki kulinarnej jest zdania, że dobra kuchnia nie istnieje bez odpowiedniej dawki tłuszczu. Prawdziwe masło, oliwa i śmietanka kremówka (a więc taka o zawartości tłuszczu 30%)  stają się nieodzowne, jeśli chcemy gotować smacznie.

Jedną z takich potraw jest na pewno spaghetti carbonara. To  kaloryczna bomba i niestety przepyszne danie. Robię je nieczęsto, ale zawsze z lubością chłonę zapachy wydobywające się z patelni.

Oto, czego potrzebujemy, by spałaszować carbonarę we własnej kuchni:

– 3/4 opakowania makaronu spaghetti Czanieckie Makarony
– 30dkg pokrojonego w kosteczkę chudego boczku
– 3 ząbki czosnku
– 3 żółtka
– nieco startego parmezanu
– kartonik śmietanki kremówki
– świeżo zmielony pieprz

Zaczynamy od tego, że wstawiamy wodę na makaron. Lekko solimy, lejemy nieco oliwy, by nie skleił się. Boczek najlepiej, by był pokrojony na nieco grubsze plastry, sama mówię do pani z mięsnego, że ma kroić na carbonarę i ona doskonale odczytuje ten szyfr. A zatem plastry boczku kroję na słupki, a następnie całość w kostkę. Podsmażam bez tłuszczu, wystarczy w zupełności to, co wytopi się z tej jakby nie patrzeć tłustej wędliny. Następnie siekamy czosnek na cienkie plastry i dorzucamy do boczku. Uważamy, by nie przesadzić z podrumienieniem całości. Trzecia czynność z kolei polega na wlaniu śmietanki kremówki do wysokiej miski i rozbełtanie jej z trzema żółtkami i serem.
Gdy makaron dojdzie (ma być al dente!), odcedzamy go i wrzucamy do boczku, a następnie zalewamy śmietaną. Całość podsmażamy na niewielkim ogniu przez kilka minut.

Podajemy od razu po zrobieniu, pieprząc czarnym pieprzem. Ja osobiście nie solę, bo boczek i parmezan bywają wystarczająco słone.

Bon apetit! 😉

Ten wpis został opublikowany w kategorii Makaronowe menu i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s